1981-aisiais į Elizabeth II pasikėsinęs jaunuolis buvo paleidęs kulką į jos kortežą

Vienas jaunuolis iš Naujosios Zelandijos, kuris 1981 metais pasikėsino į šalyje viešėjusios karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) gyvybę, buvo paleidęs kulką jos kortežo link, rodo ketvirtadienį paviešinti dokumentai.

Naujosios Zelandijos Saugumo žvalgybos tarnyba paviešino anksčiau įslaptintus dokumentus, kurie atskleidė naujų detalių apie tą istorinį incidentą.

Dokumentuose sakoma, kad 17-metis Christopheris Johnas Lewisas (Kristoferis Džonas Luisas) norėjo nužudyti karalienę, bet šaulys neužėmė patogios pozicijos ir neturėjo pakankamai galingo ginklo. Vis dėlto jis vienąkart iššovė, tačiau kulka praskriejo virš minios.

Tuo metu policija žurnalistams, girdėjusiems šūvį primenantį garsą, sakė, kad ten nukrito kažkokia iškaba, o vėliau sakė, kad tai galėjo būti fejerverkai. Policija, regis, sumenkino to incidento rimtumą ir apkaltino Ch. J. Lewisą turėjus ginklą bei šaudžius iš jo viešumoje.

Būdamas 33 metų jis nusižudė kalėjime, laukdamas teismo su pasikėsinimu į karalienę nesusijusioje byloje, kurioje jam buvo pateikti kaltinimai nužudymu.

Po incidento policijai jis tvirtino priklausęs vienai grupuotei kuri vykdė teroristines operacijas. Ch. J. Lewisas taip pat pasakojo, kad jai priklausė dar du nariai praminti „Sniego seniu“ ir „Baltuoju lokiu“, bet vėliau jis prisipažino juos išgalvojęs.

Dokumentuose teigiama, kad policija aptiko .22 (5,6 mm) kalibro šautuvą su tuščia dėtuve penktame pastato aukšte; prieš tai Ch. J. Lewisas buvo sakęs pareigūnams, kad ten jį paliko.

„Ch. J. Lewisas pirmiausia tikrai ketino nužudyti karalienę, – sakoma dokumentuose. – Tačiau jis nerado patogios padėties, iš kurios galėtų iššauti, ir neturėjo pakankamai galingo šautuvo dideliam atstumui iki taikinio.“

Dokumentuose teigiama, kad iš tokio atstumo ir tokiu kampu paleistas Ch. J. Lewiso šūvis praktiškai negalėjo pataikyti į karalienę; be to, beveik visą laiką, išskyrus kelias sekundes, ją saugojo pastatai.

Naujosios Zelandijos naujienų portalas „Stuff“ informavo, kad per kitą karalienės vizitą policija buvo taip sunerimusi, kad tas vyras gali vėl pasikėsinti į monarchės gyvybę, jog išsiuntė jį 10 dienų atostogų į nuošalią salą. Pareigūnai esą suteikė jam nemokamą būstą, davė dienpinigių ir leido naudotis automobiliu.

Kaip pranešė portalas, artimi tai bylai asmenys manė, jog Ch. J. Lewisas lengvai atsipirko dėl politinio įsikišimo bei būgštavimų, kad dėl tos saugumo spragos į Naująją Zelandiją daugiau nebeatvyks karališkosios šeimos atstovai.

Policija nurodė, kad dėl padidėjusio susidomėjimo šia byla ji bus iš naujo peržiūrėta.

www.bns.lt

Tau taip pat gali patikti Daugiau iš autoriaus