PSO teigia, kad lietuviai suvartoja daugiausia alkoholio pasaulyje

Seimo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis sako, kad privalome imtis sprendimų dėl alkoholio vartojimo, nes Lietuva pagal alkoholio suvartojimą pirmauja pasaulyje ir labai stipriai lenkia netgi Rusiją.

„Mes esame Europos sąjungos valstybė, bet iš tikrųjų pradedame atsilikinėti nuo Baltarusijos, Rusijos, kalbant apie sprendimus, siekiant, kad žmonės vartotų mažiau alkoholio, ir tai yra tiesiogiai susiję su žmonių mirtimis, su nelaimėmis. Buvo labai aiškiai parodyta, kad mes esame vieni iš lyderių dėl žūčių, mirčių, ligų būtent susijusių su alkoholio vartojimu ir tabaku. Mes alkoholio vartojime lenkiame Rusiją labai stipriai, daug daugiau išgeriame litrų“, – antradienį po Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos susitikimo su Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos regiono biuro Lėtinių neinfekcinių ligų ir sveikatos stiprinimo viso gyvenimo laikotarpiu departamento direktoriumi dr. Gadenu Galėja (Gauden Galea) žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Susitikimo metu aptarti alkoholio, tabako vartojimo kontrolės ir mitybos klausimai. Seimo nariai buvo supažindinti su PSO Europos regiono biuro veiksmais šiose srityse.

Pasak R. Karbauskio, visi siūlymai dėl alkoholio kontrolės yra paremti Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis. „Mus nuteikia mūsų svečias, kad mes einame geru keliu, jeigu norime pokyčių alkoholio vartojime, tai mes darome viską teisingai. Esame pirmoje vietoje pasaulyje pagal alkoholio vartojimą ir šiandien buvo dar kartą parodyta, kad mūsų sprendimai yra būtini, nes jeigu mes jų nesiimsime, turėsime alkoholio suvartojimą, kuris bus trečdaliu didesnis negu Rusijoje“, – sakė R. Karbauskis.

Lietuvoje viešintis Pasaulio sveikatos organizacijos atstovas G. Galėja sako, kad, remiantis 2016 metų duomenimis, Lietuvos gyventojai suvartoja daugiausia alkoholio pasaulyje. Žurnalistams jis sakė, kad Lietuvoje per metus, 2016 metais, vienas gyventojas vidutiniškai suvartojo apie 16 litrų absoliutaus alkoholio.

Svečias, kalbėdamas apie Lietuvos ir kitų šalių statistiką, akcentavo, kad alkoholio vartojimo mastai Lietuvoje dideli, o sukeliama žala – dažnai mirtina. Pasak jo, Lietuva patenka į dešimtuką šalių, kur daugiausia kepenų cirozės atvejų ir į ketvertuką šalių, kuriose daugiausia su alkoholio vartojimu susijusių vėžio atvejų. Kol kitur alkoholio vartojimo kiekiai mažėja, šalių grupėje, kuriai priklauso ir Lietuva, jie laikosi stabiliai ar net auga. Be to, Lietuvoje ypač didelis 30-69 metų vyrų mirtingumas.

„Pagal statistiką, kone kiekvienas, sėdintis aplink šį stalą, turime bent po vieną pažįstamą vyrą, kuris tokio amžiaus jau miręs nuo širdies ligų, insulto, diabeto“, – sakė dr. G. Galėja.

PSO atstovas taip pat išskyrė tris efektyviausias priemones kovai su dideliu alkoholio vartojimu ir jo keliama žala: alkoholio prieinamumo mažinimas, alkoholio rinkodaros kontrolė ir kainų politika. Svečias rėmėsi šalių, kurios taip pat susidūrė su šia problema, praktika.

„Rusijos, kaip daug alkoholio suvartojančios šalies, stereotipas gajus iki šiol, tačiau prieš beveik dešimtmetį šioje šalyje buvo priimta eilė teisės aktų, susijusių su alkoholio kainų kėlimu, prieinamumo mažinimu ir t. t. Nuo tada suvartojimo alkoholio kiekis čia stabiliai mažėja. Baltarusija taip pat kažkada buvo daugiausia alkoholio suvartojanti šalis. Tačiau dėtos didelės pastangos ir šie kiekiai mažėjo. Aš tikiu, kad Lietuva gali pasiekti teigiamų rezultatų. Todėl labai palaikau visas jūsų iniciatyvas, nes būtent tokie žingsniai ir yra efektyviausi“, – Seime vykusiame susitikime su Seimo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariais kalbėjo G. Galėja.

 

 

BNS.LT

Tau taip pat gali patikti Daugiau iš autoriaus