Gerkite juodąją arbatą, ir dar 5 patarimai turintiems aukštą kraujospūdį

Hipertonija vadinama amžiaus liga. Beveik kiekvienas europietis po 40-ųjų gyvenimo metų susiduria su kokiomis nors kraujagyslių problemomis. Ši liga gresia visiems. Judėjimo stoka, sėdimas darbas ir nuolatinė nervinė įtampa skatina jos progresavimą. Vis dėlto laiku susirūpinus galima išvengti rimtų pasekmių.

Neseniai Australijos mokslininkai nustebino medicinos pasaulį paskelbę, kad reguliarus juodosios arbatos vartojimas padeda hipertonikams sumažinti aukštą kraujo spaudimą.

J. Hodsonas su kolegomis atliko tyrimus, kuriuose dalyvavo 95 vyrai ir moterys nuo 35 iki 75 metų. Visų jų vidutiniškas kraujo spaudimas prieš pradedant tyrimus buvo 121 mmHg.

Viena tyrimo dalyvių grupė kasdien išgerdavo po 3 juodosios arbatos puodelius. Juose – apie 429 mg polifenolių ir apie 96 mg kofeino.

Kontrolinės grupės nariai arbatos apskritai turėjo negerti. Visas kitas mitybos racionas abiem grupėms buvo visiškai vienodas. Ir maitintis visi dalyviai turėjo reguliariai, tuo pat metu.

Tyrimas truko 6 mėnesius. Visą tą laiką reguliariai buvo matuojamas dalyvių kraujo spaudimas.

Jau po 3 mėnesių grupėje, kuri kasdien išgerdavo po 3 puodelius juodosios arbatos, buvo nustatytas 2–3 mm Hg mažesnis kraujo spaudimas už kitų, kurie arbatos neturėjo gerti. Be to, skyrėsi jų sistoliniai ir diastoliniai duomenys.

Mokslininkai apskaičiavo, kad 2–3 puodeliai juodosios arbatos per dieną 10 proc. sumažina hipertonijos išsivystymo tikimybę ir 7 proc. – riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

5 dalykai, kuriuos reikia žinoti žmonėms, kenčiantiems dėl aukšto kraujospūdžio:

1. Nereikia įtikėti medicinos visagalybe gydant hipertoniją. Būtina ir patiems stengtis pasveikti. Kai kurie pacientai užsiprogramuoja ligai, hipertonijos „atmintis“ jiems išlieka visą gyvenimą. Artėjant prie poliklinikos ar išvydus gydytoją baltu chalatu, jiems padažnėja pulsas, pakyla kraujo spaudimas, ima bėgti kraujas iš nosies. Stenkitės įsikalti sau į galvą, kad esate ne ligonis, o sveikas žmogus.

2. Negalima daug kartų per dieną matuotis kraujo spaudimo. Natūralu, kad žmogaus kraujospūdis per parą pasikeičia daug kartų ir niekada nebūna visiškai vienodas. Dažnai matuodamiesi kraujo spaudimą, tik nuteiksite save ligai, jausitės paliegę. Nepatartina matuotis kraujospūdžio darbe, matant atsitiktiniams praeiviams, šaltoje patalpoje, iškart po miego ir fizinio krūvio – duomenys bus netikslūs.

3. Būtina miegoti ne mažiau kaip aštuonias valandas per parą. Medikai žino daug atvejų, kai pacientai išsprendę miego problemą išsigydo hipertoniją. Jų kraujo spaudimas sumažėja be vaistų poveikio.

4. Žmonėms su aukštu kraujospūdžiu nepatartina staigiai pasilenkti – dėl į galvą suplūdusio kraujo gali pablogėti savijauta. Geriau nesilenkti, o pritūpti išlaikant galvą tiesiai. Pasitaiko nemažai atvejų, kai toks staigus pasilenkimas sukelia hipertoninę krizę ar insultą.

5. Negalima ištisas dienas sėdėti prie kompiuterio ar žiūrėti televizorių atsigulus ant sofos. Fizinis darbas ir mankšta hipertonikams reikalingi kaip oras. Paprasčiausias būdas sumažinti padidėjusį dirglumą – pasivaikščiojimas gryname ore. Įpraskite kas vakarą išeiti bent 20–30 minučių pavaikštinėti po lauką. Daug kam šis įprotis padėjo suvaldyti kraujospūdžio svyravimus.

www.alfa.lt

Tau taip pat gali patikti Daugiau iš autoriaus